C++ While Döngüsü

  


 C++ programlama dilinde `while` döngüsü, belirli bir koşul doğru olduğu sürece bir bloğu tekrarlamak için kullanılan bir kontrol yapısıdır. `while` döngüsü, başlangıç koşulu sağlandığı sürece döngü bloğunu tekrarlar ve koşul yanlış olduğunda döngüden çıkar.

`while` döngüsü genel olarak aşağıdaki şekilde kullanılır:


```cpp kodu

while (koşul) {

    // Döngü içinde yapılacak işlemler

}


Bu yapıdaki bileşenlerin işlevi aşağıdaki gibidir:


- `koşul`: Döngünün her bir tekrarlamasında kontrol edilen bir koşul ifadesidir. Koşul ifadesi doğru (`true`) olduğu sürece döngü devam eder, yanlış (`false`) olduğunda döngü sona erer.


- `// Döngü içinde yapılacak işlemler`: Döngünün her bir tekrarlamasında gerçekleştirilecek olan işlemler burada yer alır.


Aşağıda, 1'den 5'e kadar olan sayıları ekrana yazdıran bir `while` döngüsü örneği bulunmaktadır:


```cpp kodu

#include <iostream>

using namespace std;

int main() {

    int i = 1;

    while (i <= 5) {

     // i, 5'e eşit ve küçük olduğu sürece döngü çalışır.

        cout << i << " ";

        i++; //i değişkeninin değeri her seferinde 1 artar.

    }


    return 0;

}


Bu örnekte, `i` adında bir sayaç değişkeni tanımlanır ve başlangıç değeri 1 olarak atanır. `while` döngüsü, `i <= 5` koşulu doğru olduğu sürece döngü bloğunu tekrarlar. Her bir tekrarlamada `i` değeri ekrana yazdırılır (`cout << i << " ";`) ve `i` değeri artırılarak (`i++`). Döngü `i` 5'ten büyük olduğunda (`i <= 5` koşulu yanlış olduğunda) sona erer.


`while` döngüsü, başlangıç koşuluna ve döngü değişkeninin güncellenmesine dikkat edilmelidir, aksi takdirde sonsuz bir döngüye neden olabilir. Döngü değişkeninin güncellenmediği durumlarda veya koşul ifadesinin sürekli doğru olduğu durumlarda sonsuz döngülere dikkat etmek önemlidir.



Aşağıda kullanıcan pozitif bir sayı girmesini isteyen bir 'while' döngüsü örneği bulunmaktadır.

```cpp kodu

#include <iostream>


using namespace std;


int main() {

    int sayi;


    // Kullanıcıdan pozitif bir sayı girmesini isteyen döngü

    cout << "Pozitif bir sayi giriniz: ";

    cin >> sayi;


    while (sayi <= 0) {

        cout << "Hatali giris! Pozitif bir sayi giriniz: ";

        cin >> sayi;

    }


    cout << "Girdiginiz sayi: " << sayi << endl;


    return 0;

}


Bu program, kullanıcıdan pozitif bir sayı girmesini isteyen bir döngü içerir. Kullanıcı negatif veya sıfır bir sayı girdiğinde, döngü tekrarlanır ve kullanıcıya hatalı giriş yaptığına dair bir mesaj verilir. Kullanıcı geçerli bir pozitif sayı girene kadar döngü bu şekilde devam eder.


`while` döngüsü, belirtilen koşul doğru olduğu sürece (yani `true` olduğu sürece) tekrarlanır. Koşul yanlış olduğunda (yani `false` olduğunda) döngü sona erer.


Bu örnekte, `sayi` değişkeni negatif veya sıfır olduğu sürece döngü tekrarlanır. Kullanıcı geçerli bir pozitif sayı girdiğinde, döngü sona erer ve program kullanıcının girdiği sayıyı ekrana yazdırır.



En başta C++ dilindeki `while` döngüsünün, belirli bir koşul doğru olduğu sürece bir bloğu tekrar etmek için kullanıldığından bahsetmiştim.  `while` döngüsü, belirli bir işlemi belirsiz sayıda kez tekrarlamak için idealdir ve genellikle aşağıdaki amaçlarla kullanılır:


While Döngüsünü Kullanım Amaçları

1. Belirli bir koşul gerçekleşene kadar tekrarlama: Bir döngü, belirli bir koşulun sağlanması durumunda bir bloğu tekrar etmek için kullanılır. Örneğin, bir kullanıcının doğru bir giriş yapana kadar bir işlemi tekrarlamak istendiğinde `while` döngüsü kullanılabilir.


    ```cpp kodu

    while (!dogruGirisYapildi) {

        // Kullanıcı doğru bir giriş yapana kadar tekrarla

        // ...

    }

    


2. Belirli bir aralıkta tekrarlama: Bir döngü, bir başlangıç noktasından başlayarak belirli bir duruma kadar veya belirli bir aralıkta tekrarlanabilir.


    ```cpp kodu

    int sayac = 0;

    while (sayac < 10) {

        // Belirli bir aralıkta tekrarla

        // ...

        sayac++;

    }

   


3. Bir dizi veya koleksiyon üzerinde işlem yapma: `while` döngüsü, bir dizi veya koleksiyon üzerinde gezinmek ve her elemanı işlemek için kullanılabilir. Bu durumda döngü, dizinin sonuna ulaşana kadar veya belirli bir koşul gerçekleşene kadar devam eder.


    ```cpp kodu

    int indeks = 0;

    while (indeks < diziBoyutu) {

        // Dizi elemanlarını işle

        // ...

        indeks++;

    }

    


4. Belirli bir durum gerçekleşene kadar bekletme: `while` döngüsü, belirli bir durum gerçekleşene kadar beklemek için kullanılabilir. Örneğin, bir kullanıcının belirli bir tuşa basmasını beklemek için `while` döngüsü kullanılabilir.


    ```cpp kodu

    while (!tusBasilmasi) {

        // Belirli bir durum gerçekleşene kadar bekle

        // ...

    }

    


`while` döngüsü, belirli bir koşulun gerçekleşme durumuna bağlı olarak kod bloğunu tekrar etmek için esnek bir yapı sunar. Bu nedenle, özellikle belirli bir koşulun karşılanmasını veya belirsiz sayıda tekrarlanmasını gerektiren durumlarda yaygın olarak kullanılır.

Yorumlar

  1. While döngüsünü kullanım amaçlarındaki 4. madde iyiymiş. Yapılması mantıklı.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Sitedeki popüler yayınlar:

Algoritma Mantığı Nedir? Algoritma Türleri Nelerdir?

C++ For Döngüsü

Kontrol Sistemleri